Písma 1980 a dál

Rok 1980 představil osobní počítače, počítačové hry, videoklipy a tištěných dokumentů tvořených na počítači (DTP – desktop publishing). Díky vynálezu laserové tiskárny, bylo možné opustit technologii drahého fotosensitivního papíru – fotosazby. Typickým projevem té doby je rychlost a experiment s rychle vznikajícími písmy – to umožnilo velice volně tvořit nové neobvyklé styly písem.

Arial / Black, Robin Nicholas and Patricia Saunders, 1982

arial-blackArial

Arial, někdy označovaný jako Arial MT, je bezpatkový typ písma, který je součástí balíku Microsoft Windows, některého dalšího software firmy Microsoft a Mac OS X firmy Apple. V roce 1982 ho pro společnost Monotype Corporation vytvořili Robin Nicholas a Patricia Saunders. V roce 1990 byl Arial uveden jako TrueType. Je velmi podobný staršímu písmu Helvetica.

Písmo Arial dlouhodobě nebylo předinstalované v operačním systému Mac OS a naopak v něm bylo jako předvolené bezpatkové písmo používaná Helvetica. Až v novějších verzích Mac OS X jsou obě tyto písma předinstalovaná. Helvetica se v mnohých aplikacích v Mac OS X dodnes používá jako předvolené bezpatkové písmo.

Napsat komentář